Javascript staat uit. Voor een optimale werking moet Javascript worden ingeschakeld.

Gebroeders Weinholt - Historie

 

Historie

In de tijd dat de Amstel nog in open verbinding met zee stond was hier zout getijdewater. In de tijd van de VOC was deze grond, waar wij gevestigd waren, een plek waar schepen droog vielen en werden onderhouden door de bemanning.(krengen en kalfaten)

Vroeger lag deze plek ver buiten de stad maar na de komst van de brug “de Omval” in 1953 en de Metro in 1974, is de stad om deze plek heengegroeid en behoord het nu tot het midden van Amsterdam.

In 1932 is ons bedrijf opgericht door onze vader, hiervoor waren op deze plek ook al diverse jachtwerven gevestigd.Vader is begonnen met de bouw van twee steigers.

In 1965 is vader samen met ons begonnen met het bouwen van boten. In 1971 was er de eerste grote werfuitbreiding door het aankopen van het naast gelegen stuk grond, hierdoor konden wij uitbreiden naar drie steigers met een capaciteit van 80 boten. In 1977 begonnen wij samen met vader een winkel met watersportartikelen.

 

 

In 1981 namen wij, de Gebroeders Weinholt, de zonen van O. Weinholt, het bedrijf over. In deze periode werd er hard gewerkt aan de verbetering van de steigers, hierdoor hadden we 100 ligplaatsen. In 1989 hebben wij een nieuwe loods en winkel laten bouwen.
In 1999 moesten wij diverse milieuaanpassingen doen, zoals een spuitplaats. Hierdoor was de noodzaak ontstaan voor aanschaf van onze huidige botenlift.  In 2003 hebben wij versterking gekregen van T. Weinholt, de derde generatie.

 

 

Na een lang lopend oneerlijk juridisch gevecht met de gemeente Amsterdam zijn wij in 2010 onteigend. We hebben via diverse mogelijkheden nog geprobeerd te kunnen blijven. We wilden ons zelfs aanpassen aan het bestemmingsplan, maar volgens de gemeente waren wij daar te laat mee. In november 2011 moesten wij ons plekje aan de Amstel ontruimen, niet veel later waren de loods en de steigers al gesloopt.

 

Helaas voor alle bootbezitters in Amsterdam is er een uniek plekje verloren gegaan met dank aan de gemeente.

 

 

 

In 2013 is geprobeerd om jachthaven
Meerzicht in Rijnsaterwoude over te
nemen. Helaas was dat niet mogelijk
en werden de loodsen, die bij de
jachthaven hoorden, overgenomen.
Irvin Weinholt, een van de
Gebroeders Weinholt overleed in
2017. Hierdoor moesten de loodsen
in Rijnsaterwoude verkocht worden.
De locatie was onwerkbaar geworden.
De verkoop werd in 2019 afgerond.
De Gebroeders Weinholt hadden
nu geen locatie meer voor hun
bedrijf. De koper van de locatie in
Rijnsaterwoude had een oplossing.
Het bedrijf kon op hun oude locatie
terecht. Na 2 winterseizoenen op
deze locatie te hebben gezeten moest
het bedrijf hier weer weg omdat
de eigenaar de locatie opnieuw
ging ontwikkelen.


Dit was ook het moment voorThomas Weinholt om de Gebroeders Weinholt b.v.over te nemen en te hernoemen naar Weinholt Watersport b.v. Momenteel richt het bedrijf zichop het onderhoud van sloepen. Op het moment van dit schrijvenis de overname van een nieuwe Locatie in Leimuiden in de laatste afrondende fase. Hier hopen Thomas en zijn vrouw Priscilla samen met de kinderen het bedrijf weer nieuw leven in te blazen na een tijd van verhuizen en onzekerheid. Vanaf 1april 2022 kunnen wij beginnen opde Noordeinde 70 in Leimuiden.